Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 25 de febrer de 2024   |   12:52
 
Enquesta  
Quin percentatge de producte agroalimentari local entra a ca vostra?

Del 0 al 15%
Del 25 al 50%
Del 50 al 75%
Del 75 al 100%
 
Una persona preparant la seva papereta.
19/12/2022 | 07:11
Incentivant el vot estranger
SaVeu

Baix el lema “La teva veu compta”, una plataforma de ciutadans de Sóller ha llançat una campanya per fomentar que els estrangers amb residència legal s’incriguin per poder exercir el seu dret a vot a les properes eleccions de maig de 2023.

La campanya ve ser un recordatori del que estable la Llei Electoral que fixa el 15 de gener la data màxima perquè els ciutadans comunitaris i dels països amb els quals Espanya de conveni de reciprocitat puguin votar a les municipals.
La iniciativa, promoguda per un grup de ciutadans que es denomina Agrupació Uep! recorda que els ciutadans extracomunitaris que disposen d’autorització de residència es poden inscriure al cens electoral fins al 15 de gener, un termini que s’amplia fins al dia 30 en el cas dels ciutadans dels països de la Unió Europea. La plataforma, de la que hi forma part Barry Byrne, assenyala a través d’un comunicat que “només un de cada sis estrangers amb dret a votar a les elecions de 2019 va exercir el vot”. “Per això hem posat en marxa una campanya informativa en les xarxes socials perquè cap estranger amb dret a votar es quedi sense veu en les eleccions municipals de maig del pròxim any”, afirma Barry Byrne, administrador del grup.

Uns 1.200 ciutadans

Aquest administrador apunta que “pot haver-hi fins a 1.200 persones estrangeres a Sóller amb dret a votar”. No obstant això, “molts es queden sense votar per no inscriure’s a temps”, assegura Byrne. A més, en aquest cicle electoral, a causa del Brexit, tots els Britànics han de tornar a inscriure’s en el cens electoral. En principi, els ciutadans de la Unió Europea no han de tornar a registrar-se si han votat en comicis municipals anteriors, però tots els estrangers extracomunitaris han de fer el tràmit cada quatre anys, apunta l’administrador del grup.

Barry Byrne afegeix que “segons els nostres càlculs, només entre el 15 i el 16% dels residents estrangers amb dret a votar varen acudir a les urnes el dia de les eleccions municipals de 2019”, recordant que ara fa gairebé quatre anys varen votar un total de 6.360 electors a Sóller. Segons els seus comptes, al voltant d’unes 190 persones eren d’origen estranger dels 416 que estaven inscrits i podien exercir el seu dret en els darrers comicis d’àmbit municipal.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a