Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 5 de març de 2024   |   15:48
 
Enquesta  
S'ha de prohibir la construcció de noves piscines donada l'actual situació de canvi climàtic i de manca d'aigua?


No
 
La carretera del Coll de Sóller
01/12/2022 | 15:39
El Coll serà carretera paisatgística
saveu.cat

El Consell de Mallorca impulsarà una Llei de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, que ampliarà en 5.700 hectàrees addicionals la zona protegida contemplada per la declaració de la UNESCO, limitarà les carreres motoritzades i preservarà les oliveres mil·lenàries i monumentals, entre altres mesures. Una d'elles és que declara les carreteres Ma-10, Sa Calobra, Lluc i Coll de Sóller, entre d'altres, com a vies paisatgístiques, una consideració que també gaudiran la Ruta de la Pedra en Sec i el camí vell de Lluc.

La llei es va presentar ahir en un acte a Valldemossa amb l'assistència de batles de la Serra i altres agents implicats en l'elaboració de la norma. La presidenta del Consell, Catalina Cladera, va insistir en la necessitat de protegir, però també dinamitzar, el “tresor” que constitueix la Serra per mantenir la declaració de la UNESCO.

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, va subratllar que la protecció del patrimoni és el principal objectiu de la llei i va abundar en la importància d'aclarir i definir normativament conceptes propis com la tècnica de pedra en sec.

La nova llei pretén "garantir" els objectius de conservació recollits a la declaració de la UNESCO com a patrimoni mundial, millorar la cogovernança, simplificar tràmits administratius i donar suport als actors implicats en la cura d'aquest paratge.

El Consell preveu consensuar un text a nivell insular dins aquesta legislatura, però l'aprovació definitiva competeix al Parlament, per la qual cosa es quedaria per a una propera etapa.

La superfície protegida s'amplia  ia més a més inclourà nuclis urbans complets que quedaven fora de la declaració de la UNESCO. A més, suma noves àrees en zones limítrofes, principalment Alaró, Mancor i Campanet. Això implica que uns 5.000 nous propietaris se sumaran als beneficis -pel que fa a la possibilitat d'optar a subvencions- i a les responsabilitats de cura del patrimoni.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a