Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 25 de febrer de 2024   |   13:32
 
Enquesta  
Quin percentatge de producte agroalimentari local entra a ca vostra?

Del 0 al 15%
Del 25 al 50%
Del 50 al 75%
Del 75 al 100%
 
Es preveu que estiguin operatius en quatre anys.
11/11/2022 | 10:12
Els tres parcs fotovoltaics cobriran la demanda de Sóller
SaVeu

Els tres parcs fotovoltaics que construirà El Gas a Mallorca serviran per cobrir la pràctica totalitat de la demanda elèctrica que generen els seus clients a Sóller, de manera que la companyia cobrirà tot el consum elèctric amb energia renovable i, en aquest cas, procedent del sol.

Així ho han assegurat fonts de la companyia, que han explicat que el calendari perquè El Gas torni a produir energia elèctrica serà en un termini de quatre anys, quan les tres plantes de producció estiguin operatives.

L’empresa sollerica preveu construir tres grans parcs fotovoltaics a Son Malferit (Palma), Son Sardina (Palma) i Muro. Els panells generaran una potència elèctrica que sumaran onze megawatts, que ve a ser el consum domèstic mitjà que generen les llars solleriques. Les tres plantes solars sumaran 15.000 plaques.

Onze megawatts

El Gas, matriu de la distribuidora Vall de Sóller Energia i la comercialitzadora Eléctrica Sollerense (U Energia), tornarà a produir energia elèctrica després de més de seixanta anys sense fer-ho. El 1960 la companyia va aturar definitivament la planta de producció elèctrica que tenia al carrer de Sa Mar. Ho va fer després d’interconnectar la xarxa de la vall amb la de distribució de Gesa (actualment Endesa) a través d’unes línies elèctriques aèries a través del Coll de Sóller. El final de la producció elèctrica al carrer de Sa Mar va venir propiciada per l’increment de la demanda d’aquells moments, en una època en que es va donar el boom turístic. Amb tot, la voluntat de la companyia és tornar a ser un actor en el marc de la producció, distribució i comercialització d’energia elèctrica. La fabricació d’electricitat totalment ecològica permetrà a El Gas deixar de dependre -almenys parcialment- de la compra d’energia a les plantes de producció, un fet que des de la companyia sostenen que donarà un plus de competitivitat en un mercat que actualment està marcat per la seva volatilitat.

La producció d’energia elèctrica suposarà per a la companyia una important inversió econòmica per amb la instal.lació dels panels que generaran els onze megawatt.

La creació de les tres plantes es troba actualment en tramitació administrativa. La companyia ha sol.licitat les autoritzacions davant les administracions corresponents i a hores d’ara està a l’espera de disposar dels permisos. Una vegada que els disposi la companyia tendrà via lliure per dur a terme la inversió més gran dels darrers anys per recuperar la producció d’energia elèctrica.

El grup El Gas, fundat el 1892 i presidit per Antoni Pons, és un conglomerat d’empreses que aglutina Vall de Sóller Energia, l’empresa que s’ocupa de la distribució de l’electricitat a través del seu cablejat. Eléctrica Sollerense ( U Energia) és la filial que s’encarrega de la comercialització de l’electricitat al client final, mentre que Vall de Sóller Telecomunicacions s’ocupa de la distribució de la telefonia fixa i mòbil, internet per fibra òptica i televisió.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a