Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 5 de març de 2024   |   15:20
 
Enquesta  
S'ha de prohibir la construcció de noves piscines donada l'actual situació de canvi climàtic i de manca d'aigua?


No
 
El municipi havia projectat una rehabilitació de 1'4 milions.
04/11/2022 | 10:52
Biniaraix queda sense fons de l'ecotaxa
SaVeu

Biniaraix quedarà sense la rehabilitació del seu casc històric. El Govern balear ha descartat incloure el projecte presentat per Sóller per ser finançat amb els recursos de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) per la qual cosa la inversió prevista d’1’4 milions d’euros quedarà sense finançament. A l’equip de govern li ha caigut com una poalada d’aigua freda i el batle ha lamentat “l’ús partidista” que ha fet l’executiu de Francina Armengol a l’hora de repartir els recursos generats amb l’ecotaxa turística.

Els tècnics de l’Ajuntament elaboraren un projecte que preveia la rehabilitació integral dels espais públics en el casc urbà de Biniaraix. El pla de millora abraçava quatre aspectes diferents: la renovació de la xarxa de clavegueram i la substitució de les canonades d’aigua potable, el soterrament del cablejat elèctric i de telecomunicacions, la millora de les canalitzacions de les síquies dels regants i la recuperació dels paviments en els vials on està més deteriorat. Els carrers inclosos en el projecte eren els de Sant Salvador, Trinitat, Sant Guillem, Santa Catalina, Sant Josep i sengles trams al camí de biniaraix i al de Cas Patró Lau. Tots ells formen l’entramat urbà del llogaret.

Però la comissió tècnica de l’ITS ha rebutjat la proposta presentada per Sóller i de la gran majoria de projectes que han presentat els municipis que s’havien interessat en acollir-se al finançament de l’ecotaxa turística. La recaptació d’enguany de l’impost puja a 138 milions i la comissió tècnica ha aprovat 27 projectes que prioritzen els relacionats amb transport públic, habitatge i cicle de l’aigua. Entre els més destacats figuren els 30 milions d’euros per impulsar el projecte estrella del tren de Llevant, de Manacor a Artà, així com 20 milions en ajudes per fer front a les fuites d’aigua de les xarxes d’abastiment municipal. De la mateixa manera, una de les novetats serà que se sufragaran amb l’impost turístic els avals a les hipoteques per la compra d’un primer habitatge de fins a 270.000 euros. Un total de 15 milions de l’ecotaxa es faran servir per als avals hipotecaris del 20%.

El batle Carles Simarro (PP) ha lamentat l’ús “partidista i electoral” que ha fet enguany el Govern amb els recursos de l’ecotaxa “que es destinen a sufragar unes inversions que tenen un marcat caire electoralista dels partits del Govern en vistes a les eleccions de l’any que ve”, a la vegada que ha recriminat que “municipis turístics com Sóller, que generen una part important del que es recapta amb aquest impost, després no reverteix ni un sol euro en el benestar de la gent d’aquí ni a la millora de les infraestructures”.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a