Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 18 de juliol de 2024   |   09:39
 
Enquesta  
És correcta la resposta que dona l’Ajuntament al moviment ciutadà SOS Sóller?


No
 
L'Agència Tributària s'ocupa del cobrament voluntari i forçós dels tributs municipals des de l'any 2021.
18/09/2022 | 09:30
L'oposició vol explicacions dels milers d'impagats
SaVeu


La pandèmia per coronavirus dels anys 2020 i 2021 es va acarnissar en les economies domèstiques fins al punt que els contribuents de moltes famílies no varen poder fer front a les seves obligacions tributàries amb l’Ajuntament de Sóller. Així ho recull l’informe elaborat per l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) que assenyala que entre els dos exercicis el municipi va deixar d’ingressar més d’1’6 milions d’euros en tributs i taxes municipals.

L’estudi que avalua els cobraments executats per l’ATIB en el seu primer any a Sóller, el qual va ser revelat per aquest setmanari la setmana passada, apunta que durant els dos anys de pandèmia el municipi va expedir 14.441 rebuts que tanmateix no es varen arribar a cobrar. Perquè el lector es pugui fer una idea, tot aquest munt de rebuts sense cobrar equivalen als que té l’ATIB en vies de cobrament dels anys que van del 2011 al 2017.

Si s’analitza la morositat per anys, sense cap dubte el 2020 va ser el de major nombre d’impagaments, un exercici que coincideix amb el moment de major expansió de la pandèmia i de les mesures de confinament que va obligar moltes empreses entrar en un període d’hivernació. Així, en el primer any de pandèmia, l’Ajuntament va deixar d’ingressar 1’1 milions d’euros en taxes i imposts municipals, perquè un total de 7.661 rebuts no es varen arribar a cobrar mai.

A l’any següent, quan la situació sanitària va millorar i l’activitat turística es va reactivar, el nombre d’impagaments va registrar una disminució. La Vila té pendent de cobrar 534.000 euros o, el que és el mateix, un total de 6.780 rebuts que actualment es troben en vies de recaptació forçosa (la denominada via executiva) per tal de rescabalar la minva d’ingressos.

3.000 rebuts que no es cobraran

Per altra banda, l’equip de govern traslladarà properament al plenari de la corporació donar de baixa un total de 3.127 rebuts de taxes i imposts municipals, que apugen a un total de 178.000 euros. L’Agència Tributària ho fa perquè tècnicament ja no es poden cobrar després d’haver transcorregut el termini legal per poder-ho fer.

L’ATIB té en vies de cobrament executiu gairebé 39.000 rebuts que constitueixen un muntant de 4’7 milions d’euros, que són tots aquells tributs i taxes que el municipi no va aconseguir cobrar en els anys compresos entre 2011 i 2021.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a