Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 24 de juny de 2024   |   19:20
 
Enquesta  
Quina nota poses als partits de l’oposició després d’un any de legislatura?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Sóller, cobert per una capa de fum.
04/02/2022 | 08:53
Com fumar 8 paquets de tabac a l'any
saveu.cat

La plataforma Sóller per l’Aire compta actualment amb nou sensors repartits per diferents punts del municipi. Aporta dades en directe sobre la qualitat de l’aire. A través de la seva pàgina web els ciutadans es poden informar de l’estat de la contaminació, i així poden actuar en conseqüència. També proposa alternatives per reduir la contaminació, com fer compostatge en comptes de cremar les podes, compartir vehicles o canviar les velles estufes de llenya per altres més eficients.

Els nivells de contaminació de l’aire per partícules PM 2.5 a Sóller són aproximadament el doble dels recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), segons les dades recopilades per aquesta plataforma Sóller. El nivell mitjà anual de PM 2,5 per a tots els sensors de qualitat de l’aire a la vall de Sóller ha estat de 9,28. 

Es tracta de partícules formades especialment per composts inorgànics que provenen de la contaminació que genera la crema de combustibles fòssils, la que prové del món de la construcció, la pols en suspensió i el fum de les cremes agrícoles i les estufes de llenya.

Segons revela la plataforma, Sóller viu sis mesos a l’any amb l’aire saludable, però la resta -d’octubre a març- té una qualitat d’aire per davall dels nivells recomanats per l’OMS.

La dada mitjana de l’any oculta importants contrastos entre els mesos i segons l’hora del dia. I la xifra varia dràsticament segons la ubicació.

Per exemple, la mitjana del trimestre de gener a març va ser de 13,99 i la d’octubre a desembre de 12,35. Per contra, el trimestre abril a juny va registrar una xifra de 4,30 i de juliol a setembre la xifra va ser de 4,72.

El pitjor mes de l’any 2021, amb diferència, ha estat desembre amb una xifra de 21,73, seguit del febrer (15,36 ) i gener (14,03). Els millors mesos per a la qualitat de l’aire, en canvi, han estat maig (3,48), juliol (4,13) i abril (4,61).

La plataforma adverteix que aquests nivells de contaminació haurien de ser motiu de preocupació per a uns certs sectors de la població, inclosos els nadons, els nins, les persones majors i les persones amb malalties respiratòries. “L’organització Berkeley Earth ha calculat que un cigarret al dia equival a un nivell de PM 2,5 de 22 μg / m³”, han explicat. Respirar l'aire a Sóller tot l'any és com fumar-se vuit paquets de tabac cada any.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a