Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   07:23
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Fotografia del fons marí de la badia sollerica.
12/11/2021 | 09:56
Sóller demana boies ecològiques
J.M.

L’Ajuntament de Sóller considera que la instal.lació de boies ecològiques a la badia podria aturar la regressió de la praderia de posidònia, que a conseqüència de l’activitat humana ha quedat reduïda a la meitat.

El batle Carles Simarro (PP), ha defensat la instal.lació d’aquestes boies “perquè pensam que aturaria la proliferació de morts de fondeig o el llançament d’àncores”, dos dels factors que han incidit en la regressió de les praderies.

Tal i com va revelar aquest setmanari en l’edició anterior, un estudi elaborat per Ports de les Illes Balears posa de manifest que ja hi ha tanta posidònia morta com viva al Port de Sóller. A més de causes naturals, l’estudi assenyala com a factors de la desaparició de les praderies els fondejos, les àncores i l’acció, en general, de les embarcacions que transiten per la badia.

Simarro aassenyala a més que la renovació de l’emissari “és necessari perquè està comprovat que les aigües residuals són una causa que danya la posidònia”, per la qual cosa ha tornat a reivindicar al Govern “mesures concretes per reparar i allargar la canonada procedent de la depuradora per acabar amb els vessaments a l’interior de la badia”.

Pel que fa a les boies ecològiques, Simarro ha defensat que siguin de gestió municipal. S’ha de recordar que recentment el municipi va presentar al.legacions al Pla General de Ports que ha elaborat el Govern. Aquest document preveu la creació de les boies de fondeig, però l’Ajuntament vol que la seva gestió sigui municipal en comptes de què ho faci Ports de les Balears.

Les conclusions de l’informe de Ports al que va tenir accés aquest setmanari apunten que un 30% del fons marí del Port està cobert per posidònia viva, mentre que un 28% de la superfície submarina està coberta per planta que ja és morta. És a dir, front als 41.000 metres quadrats de praderia de posidònia que encara està viva, baix les aigües del Port hi ha altres 37.000 metres quadrats on ja ha mort.

L’informe apunta com a causes antròpiques que han propiciat la desaparició d’una planta protegida i clau per a la vida submarina els abocaments, l’efecte dels motors de les embarcacions, àncores i morts per a l’amarrament d’embarcacions, entre d’altres.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a