Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 19 d'abril de 2021   |   17:03
 
Enquesta  
Estàs d'acord amb la suspensió dels actes de la Fira: pregó i investidura de les Valentes Dones i Personatges Infantils?


No
 
Un dels carrers de la urbanització de Muleta.
26/03/2021 | 09:32
Kühn reclama 63 milions al Govern
SaVeu

Birdie Son Vida, l’empresa vinculada al magnat Matthias Kühn, ha presentat una reclamació davant els tribunals per exigir al Govern balear de Francina Armengol el pagament de 63 milions d’euros per haver-li desclassificat la urbanització de Muleta II, al Port de Sóller, que va passar de sòl urbà a rústic mitjançant una moratòria urbanística.

La milionària petició s’emmarca en el procés que ha promogut l’empresa per exigir l’execució d’una sentència dictada el 2012 pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB). Aquesta sentència recollia l’acord transaccional entre Birdie Son Vida i l’administració autonòmica que es comprometia a requalificar els terrenys de Muleta per evitar haver de fer front a el pagament de la indemnització de 100 milions d’euros que aleshores reclamava Kühn a el Govern per haver-li desclassificat la urbanització. El llavors Govern dirigit pel PP va optar per arribar a l’acord i evitar que els tribunals donessin la raó al magnat immobiliari per una desclassificació que va dur a terme l’anterior executiu autonòmic del pacte de progrés mitjançant una moratòria.

La cas és que l’acord transaccional avalat per la justícia mai va arribar a materialitzar-se perquè a dia d’avui els solars de Muleta segueixen sent sòl rústic per la qual cosa és impossible materialitzar els projectes urbanístics que volia executar Kühn a la zona. No es va arribar a dur a terme perquè l’Ajuntament de Sóller es va negar a modificar el planejament urbanístic per incorporar la requalificació compromesa pel Govern davant els tribunals, de manera que a la pràctica l’acord davant el jutge entre Kühn i el Govern va quedar reduït a paper banyat.
Precisament el fet que no s’hagi fet res amb la qualificació de sòl de la urbanització ha servit de pretext perquè l’empresa vinculada a Kühn hagi acudit de nou al TSJB per exigir el compliment de l’acord a què va arribar amb el Govern. En cas contrari, exigeix una contrapartida de 63 milions d’euros. Es dóna la circumstància que l’empresa que ara promou l’execució de l’acord ja no és propietària dels terrenys i, a més, es va haver d’acollir a un concurs de creditors.

Litigis des de 2008

El Govern de Francesc Antich va decretar el 2008 la protecció de 1.500 hectàrees d’urbanitzacions sense desenvolupar, entre les quals hi havia Muleta II, mitjançant un decret de mesures urgents que posteriorment va ser avalat pel Parlament. Muleta ocupa una superfície de 4’5 hectàrees en els solars s’hi podien edificar fins a 33 habitatges en una de les zones més privilegiades de Port de Sóller. Després de la moratòria urbanística, el propietari dels terrenys ha promogut diversos processos legals contra l’administració autonòmica per reclamar que Muleta torni a ser urbà o, si no, el pagament d’una indemnització multimilionària. L’última d’elles va ser una reclamació patrimonial en la qual va reclamar altres 65 milions al Govern el 2019.

Durant aquests anys els jutges han fet també diversos pronunciaments en sentències per plets promoguts per Matthias Kühn avalant la desclassificació urbanística promoguda per Antich fa tretze anys, cosa que partits d’esquerres i entitats ecologistes varen aplaudir en el seu moment.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a