Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 19 d'abril de 2021   |   16:26
 
Enquesta  
Estàs d'acord amb la suspensió dels actes de la Fira: pregó i investidura de les Valentes Dones i Personatges Infantils?


No
 
L'Ajuntament articularà una línia d'ajuts als restauradors.
19/03/2021 | 09:25
Subvenció per al rebut de fems dels restaurants
SaVeu

L’Ajuntament de Sóller bonificarà l’equivalent a un trimestre el que paguen determinats establiments comerciants en concepte de taxa de fems. El batle Carles Simarro (PP) ha donat instruccions als serveis econòmics per establir la fórmula que possibilitarà l’exoneració de la taxa municipal.

El mecanisme que previsiblement s’aplicarà consistirà en atorgar una subvenció nominativa als titulars dels establiments que equivaldrà al rebut del fems del primer trimestre de 2021.

Segons han explicat fonts municipals, la legislació vigent impedeix que el municipi pugui aplicar bonificacions a la taxa de l’any en curs, per la qual cosa l’opció que queda és la crear una línia de subvencions. En aquest sentit, el batle ha explicat que “la intenció és la de crear aquesta línia d’ajuts”, tot i que reconegut que a hores d’ara “està a l’espera de qüestions tècniques i de que l’Ajuntament pugui aprovar els pressuposts de 2021”. L’aprovació dels comptes anuals es fa necessària per tal que reculli la partida per destinar-la a la subvenció.

D’acord amb el darrer padró del rebut del fems, aprovat la setmana passada, el muntant global de la subvenció rondarà els 50.000 euros, que és el que hauran d’abonar aquests dies negocis i empreses que seran incloses en el llistat de beneficiaris de la subvenció. En total, 150 negocis que es dediquen al sector dels bars, restaurants i cafeteries paguen el rebut del fems a Sóller, que són els que podran acollir-se als ajuts.

Simarro anunciava la creació dels ajuts dies després que l’Associació de Restauradors emetés un dur comunicat en el que manifestava el seu “malestar i indignació” després que l’Ajuntament procedís al cobrament del segon rebut del fems de 2021. Segons aquesta entitat, els establiments han hagut de pagar entre 400 i 800 euros i recorda que durant un trimestre varen haver de tenir tancat “per imposició legal i no hem pogut exercir pràcticament la nostra feina”.

En aquest sentit, l’associació argumenta que després d’haver estat obligats a tancar “hem de pagar el rebut íntegre d’un fems que no hem generat”, al temps que critica la passivitat de l’Ajuntament “que no ha fet cap passa per establir unes subvencions o ajudes al sector”. Recorden que la situació durà a molts negocis a l’ofegament econòmic i la desaparció.

Període d’inscripció

Carles Simarro va apel.lar a la “serenor” del sector i va assegurar que “serà la primera ajuda directa que rebran aquests establiments”. Va insistir en recordar que “l’Ajuntament seguirà treballant per habilitar noves línies de suport” als sectors més perjudicats per la pandèmia. El batle va insistir en reclamar al Consell que “també rebaixi la taxa d’incineració que es paga conjuntament amb la de la recollida de fems”, recordant que “els partits de l’oposició que tant reclamen a l’Ajuntament s’hi postularen en contra tot just fa una setmana”.

Per la seva banda, en el plenari que esmenta Simarro la representant de Més per Sóller, Laura Celià, va instar l’Ajuntament a aplicar una rebaixa en la taxa de la recollida de fems. Per altra costat, aquesta setmana el portaveu del PSOE, Jaume Mateu, també feia una crida similar instant l’Ajuntament a habilitar noves línies d’ajudes per dirigir-les als sectors productius més perjudicats per la pandèmia.

La junta local de govern d’aquesta setmana ha donat llum verda als ajuts i com a primera passa per poder-hi accedir la Vila habilitarà un període perquè els establiments s’hi puguin inscriure.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a