Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 28 de febrer de 2021   |   22:45
 
Enquesta  
Creus que tornarà el peatge al Túnel de Sóller?


No
 
Els operaris treballant en la col.locació del mur prefabricat.
05/02/2021 | 09:58
Polèmica pels paretons prefabricats
SaVeu

El Consell de Mallorca està instal·lant uns murs de pedra prefabricats que imiten als tradicionals marges en un tram de la carretera de Sóller que substituiran les barreres de metàl·lics que fins fa uns dies protegien el tram de la via Ma-11 comprès entre el nucli urbà i la boca nord del túnel de Sóller. L’actuació no ha agradat gens a l’Ajuntament, que la qualifica d’“aberració”.

L’actuació que ha suscitat malestar al consistori afecta un tram de 150 metres lineals de la carretera que connecta Sóller amb el túnel on, des de dilluns passat, s’estan realitzant obres que requereixen la regulació del trànsit mitjançant un semàfor. Es tracta d’un tram sinuosos amb nombrosos revolts que discorre en paral·lel al llit del torrent del Coll de Sóller. Un dels trams de protecció metàl·lica de la carretera va quedar danyat a conseqüència d’un accident de trànsit ocorregut mesos enrere. L’actuació promoguda pel departament de Carreteres de la institució insular consisteix en substituir la barrera metàl·lica rompuda. Però per primera vegada a la Serra de Tramuntana, la institució insular du a terme una actuació que consisteix a substituir el guarda-rail per una estructura prefabricada de ciment i pedra, que emula els marges tradicionals.

Una “aberració”

Precisament el regidor d’Urbanisme i Patrimoni, Jaume Bestard (PI), ha estat qui ha denunciat el malestar que ha generat a l’Ajuntament la instal·lació dels murs prefabricats que ha qualificat com una “aberració”. En la seva opinió, aquestes estructures “desentonen totalment en una zona que està catalogada com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco”, ja que “si en realitat volen substituir els elements metàl·lics per pedra, que facin marges com toca”. A més ha apuntat la “incongruència” que suposa que recentment les institucions impulsassin la qualificació professional de l’ofici de marger “i després aquests mateixos organismes cometen aquestes barbaritats en una carretera de la Serra”. Jaume Bestard ha assegurat que “el Consell fa el que vol en una zona tan protegida com la Serra i això no hauria de ser així”, per la qual cosa ha exigit a la institució insular que no posi els murets prefabricats dels que dimecres es varen col·locar les primeres peces en el tram en obres.

El Consell de Mallorca no farà marxa enrere en la col·locació dels murs de pedra tot i les crítiques municipals. El conseller insular de Carreteres, Iván Sevillano, va visitar ahir les obres i va assegurar que els murs s'aixequen amb aquest sistema pioner a l’illa per garantir la seguretat de la via i per donar “rapidesa” als treballs de col·locació que duraran un màxim de deu dies.

Sevillano va donar a elegir a Bestard entre el paretó o tornar a instal.lar barreres metàl.liques i, després de rebre les explicacions, el regidor de Patrimoni finalment va canviar d’opinió.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a