Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 28 de febrer de 2021   |   23:29
 
Enquesta  
Creus que tornarà el peatge al Túnel de Sóller?


No
 
Catalina Arbona, la Sibil.la de la Parròquia.
24/12/2020 | 20:20
La Sibil·la del Nadal de la covid
G.M.

El cant de la Sibil·la ha ressonat ja avui vespre als temples de la comarca en unes celebracions de Matines avançades d'horari per tal de poder complir el toc de queda.

Els preveres i els seus col·laboradors han llegit als Evangelis el relat del naixement de Jesús, el Messies, com cada any durant la vetlla del Nadal. En paral·lel, tota la gent es disposa a celebrar avui una nit especial, aquest 2020 amb grups més reduïts a causa de la impossibilitat d'unir famílies a l'entorn de la taula per evitar contagis de la covid.

Avui també és una nit d'il·lusió per a milers d'infants que esperen el pas del Pare Noel pels seus domicilis. A mitjan horabaixa un Pare Noel ha sobrevolat la vall de Sóller i el Port com a prolegomen de la nit màgica.

El primer text de la Sibil·la era en llatí i no com ara, en català. La seva composició ha arribat a atribuir-se a Sant Agustí, i també a el bisbe Quodvultdeus de Cartago, i des de sempre ha estat lligat a la celebració de Matines, la missa que se celebra durant la nit a la vigília de Nadal. La seva lectura o interpretació estava acompanyada d’una representació teatral, coneguda com la processó dels profetes, durant la qual es invocaven personatges de l’Antic Testament i també altres personatges aliens com Virgili, Nabuconodosor i la mateixa Sibil·la Eritrea. La Sibil·la pronunciava llavors un llarg oracle, encapçalat per les paraules “Judicii Signum”, on profetitzava l’arribada de Jesucrist com a jutge de la humanitat i on descrivia els successos de l’arribada de la fi de món, un text que, amb algunes lleus correccions, és el que ha arribat fins als nostres dies.

El seu elevat valor li va valer la inclusió dins el llistat de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2010, fet que li atorga més garanties davant d’una possible desaparició.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a