Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 26 de noviembre de 2020   |   11:19
 
Enquesta  
Són encertades les inversions que planteja l'equip de govern per a l'any 2021 que costaran 6 milions d'euros?


No
 
Un núvol de fum damunt Sóller.
06/11/2020 | 11:59
La pol·lució es podrà consultar a temps real
SaVeu

Sóller es podria convertir en possiblement la primera població del país en comptar amb una xarxa de sensors per calcular la qualitat de l’aire, si prospera la iniciativa de la plataforma Sóller per l’aire que ha posat en marxa aquesta mateixa setmana.

L’entitat representada per Barry Byrne té l’objectiu mínim de poder comptar amb sis monitors fixes, valorats en uns 290 euros cadascun, que es situarien a diferents punts de la ciutat. La intenció és que aquesta xarxa doni dades a temps real i que qualsevol persona interessada les pugui consultar a través d’una App o d’una pàgina web.

Volatilitat

Byrne, a partir dels estudis realitzats durant el darrer mes, explica que els resultats atorguen unes conclusions molt volàtils. Això vol dir que el nivell de contaminació varia molt en funció del lloc on es realitza el control i també segons el moment del dia en el qual es calcula. Byrne parla de la hiperlocalitat de la contaminació.

Per aquest motiu insisteix en la necessitat d’un monitoratge constant i en donar a la població la possibilitat de consultar el nivell de contaminació en directe per dedicir si és convenient sortir a fer esport o no, si ha de treure els nins petits al carrer o no, i fins i tot si convé restringir la crema de podes o l’ús del vehicle particular.

La plataforma ha posat en marxa a començaments d’aquesta mateixa setmana una col·lecta per aconseguir un mínim de sis sensors que es situaran a llocs fixes de Sóller. L’entitat també cerca la col·laboració d’empreses que vulguin finançar íntegrament un d’aquests monitors i contribuir així a la vigilància de la qualitat de l’aire. Segons Byrne “aquesta és una iniciativa pionera a Espanya” i assegura que “representa una gran oportunitat perquè qualsevol persona interessada pugui obtenir informació en temps real”.

Un grup de voluntaris ha estat vetllant la contaminació de Sóller durant les darreres setmanes, però amb uns monitors mòbils amb menys prestacions que obligaven a ser-hi en el moment de captar la informació.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a