Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 25 de setembre de 2020   |   13:08
 
Enquesta  
Hauria de convertir-se en pública la residència d’ancians de Sóller?


No
 
El far de Sa Creu, a la bocana de la badia del Port.
24/07/2020 | 08:47
Restauraran el far de Sa Creu
SaVeu

Ports dels Illes Balears preveu invertir un total de 155.000 euros en la rehabilitació de l’antic far de Sa Creu, un dels emblemes del Port de Sóller que des de fa dècades està abandonat i en estat ruïnós.

El projecte preveu la rehabilitació integral de l’edifici, sotmès al deteriorament provocat pels temporals marítims, el pas dels anys i la falta de manteniment, el que ha fet que part del seu mur perimetral en forma de cercle hagi caigut o estigui en vies d’estar-ho. D’acord amb la proposta tècnica, Ports restaurarà íntegrament l’edifici amb la recuperació dels seus murs perimetrals, escometrà la rehabilitació de la coberta amb un nou forjat de formigó armat i completarà l’actuació adequant uns nous paviments. El projecte preveu reposar les peces de maçoneria de la seva estructura seguint les proporcions i disposició dels paràmetres originals, recuperant els que s’han desprès i que puguin ser reutilitzables. A més, si es necessiten noves peces, es construiran de bell nou seguint les característiques dels existents.

Des de l’any 1864

L’objectiu de l’actuació és restaurar l’estructura i l’estètica d’un element molt característic del Port de Sóller. Enclavat en el recinte de l’actual estació naval, el far va ser projectat a mitjan el segle XIX i va entrar en servei el setembre de 1864.

Es tractava d’un far problemàtic des que es va estudiar la seva construcció, a causa de les complicacions derivades de l’existència en els seus voltants d’un “bufador”, és a dir un gran buit a la roca comunicada amb la mar, a causa del qual quan es presenten els grans temporals de nord-oest, es forma una furiosa corrent d’aigua que s’eleva més de 30 metres per desplomar-després sobre el far. Com a conseqüència d’aquests temporals l’edifici va començar a presentar problemes estructurals i el 1928 es va projectar un nou far, proper però més protegit, que no va entrar en servei fins a 1944.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a