Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 24 de febrer de 2020   |   03:59
 
Enquesta  
Ha d’acollir el camp Infante Lois un aparcament públic de vehicles?


No
 
Les cendres del gran foc arribaren al Port de Sóller
23/07/2019 | 15:45
L'incendi de la Serra arriba a judici
saveu.cat

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears celebrarà del 11 al 15 de novembre el judici per l'incendi de la Serra de Tramuntana de 2013, amb el qual es varen cremar 2.347 hectàrees, la majoria en terreny protegit.

A la vista assenyalada per aquest dimarts ha estat impossible que les parts arribassin a un acord que evitàs la celebració del judici. La Fiscalia reclama una pena de set anys i mig de presó per al suposat autor, un home de 58 anys que va reconèixer ser el responsable del foc.

La Fiscalia li imputa un delicte d'incendi forestal i també reclama per a ell una multa i que indemnitzi els perjudicats que van patir danys a les seves finques, al servei de Bombers del Consell, a la Conselleria de Medi Ambient -en més de 4,3 milions d'euros- pels costs dels mitjans aeris i terrestres i la restauració de la zona afectada, a l'Ajuntament d'Andratx -amb 99.360 euros- i al servei de carreteres del Consell -amb 1,6 milions d'euros-.

L'incendi va afectar 2.347,1 hectàrees, de les quals 1.278,6 eren part del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i eren terrenys protegits; altres 293,6 hectàrees de la zona de la Trapa, una altra àrea protegida LIC (Lloc d'Interès Comunitariio) i ZEPA (Zona Especial per a la Protecció de les Aus); altres 535,2 hectàrees compreses entre Cala de ses Ortigues a la Cala d'Estellencs, també LIC; i altres 182,7 hectàrees entre la finca d'Es Galatzó i s'Esclop.

La major part dels terrenys afectats (2.246 hectàrees) eren de propietat privada, i entre els de titularitat pública figuren les finques de Sa Coma d'en Vidal, Son Fortuny i Galatzó.

La Fiscalia ressenya que a la carretera Ma-10, del punt quilomètric 102 al 110, hi havia 42 habitatges, de les quals set estaven sense habitar. Com a conseqüència de l'incendi van haver de ser evacuades unes 750 persones.

Es van cremar 4.600 arbres que van haver de ser talats, i la restauració s'ha xifrat en 3,37 milions d'euros. Els desperfectes a la carretera Ma-10 s'estimen en un milió d'euros. També es van haver de netejar 4.500 metres de cunetes i restituir senyals i altres equipaments.

La Fiscalia va fer un oferiment d'accions als perjudicats i diversos d'ells han reclamat diferents quantitats pels danys a edificis, vehicles, maquinària agrícola i cultius, entre altres béns.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a