Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 7 d'agost de 2020   |   23:58
 
Enquesta  
Han d’acceptar els ajuntaments la proposta del Govern central de cedir el superàvit a canvi de poder-ne gastar el 35% durant 2020 i 2021?


No
 
El plenari celebrat avui migdia.
12/07/2019 | 14:04
Quatre dedicacions exclusives
J.M./G.M.

L’Ajuntament de Sóller ha celebrat avui migdia una moguda sessió plenària per fixar el règim de retribucions als regidors, segons la qual el batle Carles Simarro percebrà un sou brut anual de 53.065 euros, mentre que la regidora Mar Castañer, responsable de Participació Ciutadana i Festes, cobrarà un sou brut anual de 41.300 euros.

L’acord, que s’ha aprovat gràcies al vot favorable del PP i Ciutadans, l’abstenció d’El Pi i el vot contrari de Més, PSOE i Unidas Podemos, preveu també que a partir del mes de gener de 2020 els regidors Carlos Darder, responsable de Governació i Serveis Socials, i Joan Ruiz, encarregat de Béns i Serveis i batle pedani del Port, també tenguin dedicació exclusiva al càrrec i percebin una remuneració de 41.300 euros.

El batle Simarro ha justificat la modificació del règim de retribucions, que pot arribar a doblar la despesa realitzada durant la passada legislatura, en funció dels millors resultats que espera obtenir de la seva gestió durant els propers quatre anys i ha animat l’oposició a presentar una moció de censura si consideren, d’aquí a un temps, que els resultats no són els esperats, i també creu que la ciutadania passarà comptes amb ells a les urnes.

Simarro ha justificat els augments explicant que “a Sóller podem tenir fins a cinc càrrecs amb dedicació exclusiva” i assenyalant que “a mi en realitat m’agradaria que tots els regidors poguessin tenir dedicació total al seu càrrec”. El batle ha sostingut que els polítics que es dediquen en exclusiva al càrrec “hi perden clarament doblers”, i ha lloat els que fan la passa per fer-ho i aquells que han vengut a bé d’esperar al gener per incorporar-s’hi.

Des de l’oposició tots els portaveus han criticat la decisió de Simarro. Jaume Bestard (PI) ha explicat que per avui dematí mateix esperava una nova proposta de l’equip de govern perquè no estava d’acord amb la que finalment s’ha duit a plenari, però finalment ha optat per l’abstenció tot advertint Simarro que “la responsabilitat serà seva i d’aquí a quatre anys veurem quin és el resultat”.

Bestard s’ha interessat també pels assessors que pensa contractar el PP i Ciutadans, però des de l’equip de govern li han replicat dient que això serà objecte d’un altre debat més endavant i que encara no hi ha res decidit.

Catalina Pizà (Unidas Podemos) ha recalcat que els sous prevists no estan ajustats a la realitat del país i ha assenyalat que 1.500 euros per a una dedicació seria suficient. En diverses ocasions Simarro l’ha convidat a renunciar a les seves dietes, però Pizà ha sostingut que és just que l’activitat política estigui remunerada, tot i que ha volgut fer un homenatge als regidors dels primers consistoris que treballaren pel poble sense cobrar un cèntim.

Des del PSOE, Jaume Mateu ha insistit que “no hi ha crèdit suficient” per fer front a la despesa d’aquestes remuneracions, mentre que Laura Celià (Més) ha advertit que “fer això ens pot dur a allargar les restriccions pressupostàries”.

S’ha tractat d’un plenari amb moltes fregades entre Simarro i els portaveus dels grups de l’oposició en el que el batle, davant les crítiques generalitzades, ha tret a la llum els sous que es cobraven en anteriors legislatures: “Guillem Bernat cobrava 50.000 euros l’any 2007 i Antoni Femenías 40.000; l’assistència a un ple es compensava amb 120 euros i un regidor podia cobrar fins a 1.500 euros”, ha dit per sostenir que “els actuals no són elevats”.

En la recta final de l’anterior legislatura els regidors Andreu Castanyer (Més) i Mari Cruz Ensenyat (PSOE) eren els dos que tenien dedicació exclusiva al càrrec i percebien una remuneració de 35.920 euros.

La nova corporació manté l’import de les dietes, de manera que tots els regidors (de l’equip de govern i de l’oposició) percebran 100 euros bruts per l’assistència a reunions, comissions informatives o de la junta local de govern, entre d’altres.

El que sí varia respecte l’anterior legislatura és l’import màxim que podrà rebre cada regidor al mes en concepte de dietes. Els edils de l’equip de govern podran cobrar un màxim de 1.500 euros bruts en dietes al mes, 300 més que en la passada legislatura, mentre que per als de l’oposició s’estableix un límit de 850 euros mensuals bruts, cent més que en l’anterior mandat.

També varia les assignacions fixes i variables que percebran els grups municipals. Així, cada grup passarà a cobrar 300 euros bruts mensuals enfront dels 100 que es varen establir en la passada legislatura. Cada grup rebrà, a més, una compensació que variarà en funció del nombre de regidors pels quals ingressaran 100 euros bruts mensuals. Així, Cs, Pi i UP, que tan sols tenen un regidor, ingressaran 400 euros al mes. El PP ingressarà mil euros al mes; Més en percebrà 700 i el PSOE, 600 euros mensuals.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a