Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 1 de juny de 2020   |   07:25
 
Enquesta  
Haurien d’obrir ja les instal.lacions esportives de Sóller, tal i com permet la normativa?


No
 
El vial de Ca na Nicolava és un dels que es sotmetrà a estudi per determinar si és públic o privat.
26/04/2019 | 12:45
Camins pendents de la seva titularitat
J.M.

Un total de quinze camins espargits per la geografia de Sóller no tenen clara la seva titularitat i des de fa dos anys estan a l’espera de resoldre si realment són públics o privats. El municipi va incoar l’any 2017 un procediment que havia de determinar la seva propietat però durant tot aquest temps ha estat paralitzat.

L’expedient d’investigació es va obrir tres anys després que fos aprovat el catàleg de camins de Sóller, que data de l’any 2014. Amb aquest procediment el municipi va donar carta blanca als residents d’aquests vials perquè aportassin documentació que servís per dirimir si realment els vials en investigació han de ser de titularitat pública o privada.

El procés ha estat adormit durant dos anys per la inexistència d’uns criteris clars per determinar la propietat, però ara l’Ajuntament hi ha començat a fer-hi feina per tal de desbloquejar una situació que s’està allargant en el temps. Precisament fa unes setmanes la la Comissió de Patrimoni va aprovar els criteris tècnics que serviran per determinar cap on tomba la balança de la propietat dels vials. Els camins que es sotmetran a partir d’ara a aquest estudi són els de Ca na Nicolava, Can Gabriel, Can Carol, Can Fabiol, Es Garrigó, Alconàsser, Can Gaspar, Can Porxo, Es Rafal, Cas Pagès, Can Bascós, Cas Puput, Can Posteta, Es Pinet i, finalment, el de Cas Vicari.

Tots aquests camins secundaris varen quedar fora del catàleg de camins de l’any 2014. Aleshores l’Ajuntament va decidir apartar-los del llistat de vials públics perquè no tenia gens clar si realment eren de titularitat municipal o bé privada. Segons han assenyalat fonts municipals, el procés es reactiva ara per determinar-ho a partir dels criteris tècnics que s’han acordat.

Els criteris

La comissió de patrimoni ha establert els criteris tècnics que serviran per determinar si els camins poden ser públics o privats, una passa que permetrà desencallar el procés d’estudi que des de fa dos anys està paralitzats que afecta als catorze vials exclosos inicialment del catàleg de camins de Sóller.
Perquè un camí pugui ser declarat públic haurà de complir un seguit de condicionants, que podran principals o indicatius. En el primer grup d’aquestes condicions s’estableix que per a ser públic no podrà estar registrat a favor de particulars, no tenir servituds ni càrregues de pas, que hagin estats utilitzats de manera pública i continuada des de temps immemorial o que siguin vies d’accés cap a la mar.

Per altra banda, s’estableixen una sèrie de criteris indicatius que poden ser tenguts en compte a l’hora de determinar si un camí pot ser declarat privat o públic. En el ventall de requisits indicatius s’estableix que per ser públic el vial ha de comptar amb serveis bàsits instal.lats (clavegueram, aigua potable, enllumenat, asfalt, etc) qu estiguin mantenguts i acreditats documentalment per l’Ajuntament, que la seva neteja i manteniment vagin a càrrec del municipi, que es situïn al llindar del casc urbà de tal manera que estigui integrat en el sistema viari general o que l’esmentat vial formi part del catàleg inicial de camins que va elaborar el Consell de Mallorca l’any 2006.

A partir dels criteris principals i indicatius, l’Ajuntament preveu reactivar el procés per determinar la titularitat dels quinze camin que es troben en fase d’estudi des de fa dos anys, els quals estan a l’espera de resolució.

Fonts de les Cases de la Vila han assenyalat que la determinació d’aquests criteris “serviran per tenir una base clara a l’hora d’analitzar la propietat” dels camins en estudi, un procés del que han assegurat començarà a partir d’ara.

El procediment de revisió no es preveu una tasca que vegi resultats a curt termini. Els tècnics en urbanisme i patrimoni de l’Ajuntament han d’analitzar els casos un per un, estudiar la documentació aportada pels veïnats (en cas que ho hagin fet) i, posteriorment, aplicar els criteris que ha aprovat la comissió de patrimoni.

A més està el fet que l’Ajuntament ja es troba en ple procés electoral, una situació que habitualment sol ralentitzar els processos administratiu. Ja es dona per fet que serà el proper consistori el que haurà de sotmetre a aprovació la relació de camins que finalment s’incorporin al catàleg de camins.

El catàleg municipal conté actualment un total de 78 camins que varen ser declarats públics. La seva preparació va dur anys de feina de camp que es remunta a l’any 2006.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a