Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 20 de gener de 2022   |   12:10
 
Enquesta  
Ha d’escometre l’Ajuntament de Sóller la renovació del mercat municipal amb fons propis, després de la denegació de l’ajuda europea?


No
 
Un moment de la jornada de treball celebrada a Bàlitx.
30/01/2019 | 16:56
Tramuntana XXI identifica els problemes de la Serra i proposa solucions
saveu.cat

L’Associació Tramuntana XXI va celebrar dissabte passat la primera Trobada de Gestors de la Serra de Tramuntana, a l’agroturisme de Bàlitx d’Avall, de Fornalutx), en la que hi van participar una quarentena de gestors, entre pagesos, petits productors, propietaris i agents forestals, així com tècnics de diferents organismes públics, que van participar com a experts en les seves àrees.

"A través d’aquestes trobades, Tramuntana XXI, amb la voluntat d’esdevenir una plataforma de participació ciutadana, vol crear un espai participatiu entre tots els actors implicats al territori, aquells que viuen i treballen a la Serra de Tramuntana, i principalment els que exerceixen activitats vinculades amb el sector primari, ja que són el principal agent de conservació del paisatge", va explicar el president de l'entitat, Joe Holles.

Els participants varen dedicar la primera part de la diada a identificar problemàtiques que dificulten el desenvolupament de l’activitat agrària i ramadera a la Serra. Aquestes problemàtiques es van agrupar en diferents àrees: construccions i patrimoni, forestal, interacció amb visitants, normativa, ajudes i subvencions i rendibilitat econòmica. Alguns dels principals problemes detectats van ser els conflictes amb la interacció amb els visitants sobre el medi ambient a la Serra (cans a lloure, presència incontrolada de bicicletes i quads, cotxes mal aparcats, espoli de bolets, activitat de caçadors furtius i residus abandonats) i l’excessiva burocràcia per reparar elements etnològics i sol·licitar subvencions.

Una part important de les problemàtiques detectades tenen a veure amb la manca de rendibilitat de les activitats del sector primari a la Serra de Tramuntana, on, a més de resultar molt costós produir, hi ha falta de suport per a la creació d'empreses i grans dificultats per comercialitzar els productes agrícoles, el que fa gairebé impossible que els pagesos puguin viure del camp.

Després d’identificar les principals problemàtiques els participants varen plantejar propostes de millora sobre cada àrea, unes solucions que aviat seran sistematitzades i presentades en públic. També es mostraran als partits polítics perquè puguin tenir-les en compte a l’hora d’elaborar els respectivos programes electorals de cara a les eleccions de maig.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a