Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 4 de juny de 2020   |   07:31
 
Enquesta  
Haurien d’obrir ja les instal.lacions esportives de Sóller, tal i com permet la normativa?


No
 
L'ambulància destinada a Sóller des de fa uns anys.
21/12/2018 | 08:38
Sóller ja no serà la base de l’ambulància
J.M.

Sóller quedarà sense la base per l’ambulància a partir del proper gener, en tant que una reestructuració del servei que preveu dur a terme Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears (GSAIB) preveu el trasllat del vehicle a Palma amb l’entrada de l’any nou.

La notícia ha causat gran malestar i preocupació tant a l’Ajuntament de Sóller com entre el personal sanitari del centre de salut del municipi, ja que d’aquesta manera es perdrà un servei essencial que es va implantar el 2012 després d’anys de demandes socials. L’Ajuntament ha intentat en les darreres setmanes trobar una solució a aquest problema que li ve al damunt, però fins ara no hi ha res a fer. El personal sanitari del centre de salut ha manifestat el total desacord amb una mesura que podria, entre d’altres factors, retardar l’atenció sanitària als malalts que requereixen l’atenció de l’ambulància, segons han denunciat.

El GSAIB ja ha comunicat als treballadors adscrits al vehicle d’emergències que a partir de gener seran traslladats a la base que aquest organisme té al polígon de Son Castelló. Des d’aquesta data el seu lloc de treball passarà a ser a Palma i no a Sóller com ve succeint ara. D’aquesta manera l’ambulància tendrà la seva seu a Palma des d’on farà les seves sortides d’emergència que se li assignin. A la pràctica suposarà que ni el vehicle ni el seu personal adscrit estaran de guàrdia al centre de salut de Sóller, tal com passa actualment, segons han precisat fonts sanitàries que han denunciat el cas.
Segons pareix la mesura s’adopta per raons operatives i econòmiques, han apuntat les mateixes fonts, que sostenen que a la pràctica el vehicle prestarà servei a Palma permanentment a excepció dels moments en què sigui requerit per cobrir les emergències que es produeixin en la vall. Això comportarà evidents retards tant en l’atenció com en els trasllats de les emergències sanitàries, ja que el vehicle haurà de desplaçar de Palma, han assenyalat.

Des de la seva posada en servei, Salut va convertir el PAC de Sóller a base per a una ambulància permanent al municipi. Està operativa tots els dies de la setmana entre les 9 i les 21 hores i de nit roman estacionada a les instal·lacions sanitàries del municipi quan no cobreix cap urgència. Al seu càrrec hi ha tres sanitaris i tres xofers en torns rotatius. Fa pocs mesos, i en el marc d’una modernització de la flota d’ambulàncies a tota la comunitat autònoma, el vehicle sanitari de Sóller va ser substituït per un altre completament nou amb tracció 4x4 a les quatre rodes capaç de circular per camins de muntanya i poder atendre així les emergències que es produeixen a la Serra.

Preocupació

Des de l’Ajuntament de Sóller, la regidora de Sanitat, Maria Creu Enseñat (PSOE), va expressar ahir la seva preocupació pel canvi de base de l’ambulància. Va afirmar que “hi ha un compromís verbal amb el director general de l’Ibsalut amb el qual ens va assegurar que al final això no serà així”. La versió de la regidora es contradiu amb la comunicació que han rebut els sanitaris, que han estat citats a Palma per firmar el canvi d’emplaçament del seu lloc de feina.

Tot i això, Enseñat va apuntar que encara manté converses obertes amb l’Ibsalut, ja que la regidora sí va reconèixer que es manté el canvi de base per al vehicle “que cada dia se seguiria desplaçant-se a Sóller per cobrir la guàrdia”. A la pràctica les guàrdies a Sóller es veurien retallades, ja que s’hauria de descomptar el temps en què el vehicle partís i tornàs a la seva base en acabar la jornada.

Enseñat va assegurar que si finalment l’ambulància es queda a Palma “no dubtarem des de l’Ajuntament a fer un front comú amb tots els partits polítics per exigir el seu retorn davant el Govern”. Va precisar també que el ple municipal va aprovar recentment un acord pel qual s’exigeix al Govern que el vehicle d’emergències estigui operatiu les 24 hores del dia i no les 12 actuals.

Per la seva banda, el coordinador del centre de salut, Guillem Mas, que coneix la problemàtica va assegurar que “oficialment no se’ns ha comunicat res” i va afegir que “a la població no li agradarà gens aquesta decisió si s’arriba a produir”.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a