Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 23 de maig de 2019   |   15:43
 
Enquesta  
Ja tens el vot decidit per a les eleccions locals?


No
 
El vial central de la urbanització desclassificada.
16/11/2018 | 09:56
Kühn perd la batalla de Muleta
J.M.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha donat arxiu definitiu a la demanda interposada per la propietat de la urbanització de Muleta II en la que reclamava una indemnització multimilionària a l’Ajuntament de Sóller per no haver convertit els terrenys en urbans. Birdie Son Vida, l’empresa titular dels solars i controlada pel magnat immobiliari Matthias Kühn, reclamava a Sóller una indemnització de cent milions d’euros.

Amb l’arxiu definitiu de la causa conclou un llarg entramat de processos judicials que Kühn va promoure a partir de 2008, l’any en què el Govern balear va aprovar la primera desclassificació provisional dels terrenys que conformen la urbanització de Muleta II. La resolució que ordena l’arxiu de la causa s’ha produït després que finalitzàs el termini perquè les parts implicades en el procés poguessin presentar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, un fet que no s’ha arribat a produir. Un fet que podria haver incidit és que Birdie Son Vida està baix les ordres d’un administrador judicial després d’haver presentat concurs de creditors.

Matthias Kühn va presentar una demanda contra l’Ajuntament l’any 2014 en la que exigia al municipi la conversió dels terrenys de Muleta II en solars urbans. La demanda tenia com a punt de partida l’acord transaccional assolit entre Kühn i el Govern balear. El propietari de la urbanització va retirar una demanda contra l’executiu autonòmic a canvi que reconegués que Muleta II era urbà a tots els efectes. El Govern ho va acceptar per estalviar-se el possible pagament d’una indemnització per haver desclassificat la urbanització que Kühn havia estipulat també en cent milions d’euros.

L’acord transaccional ratificat pels tribunals establia que l’Ajuntament havia de fer les passes corresponents per canviar la classificació urbanística de Muleta II, a fi que el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) els classificàs com a terrenys urbans. Aleshores, de fet encara és així, Muleta II està considerada com a sòl rústic protegit.
Però ni l’anterior govern municipal del PP ni l’actual del pacte de progrés realitzaren cap tràmit per donar compliment a l’acord judicial entre Kühn i el Govern, motiu pel qual l’empresari va interposar una demanda contra l’Ajuntament per forçar el canvi urbanístic. Li reclamava una indemnització de cent milions en cas que no ho fes.

No obstant això, la sala del Contenciós-administratiu del TSJB, presidida pel magistrat Gabriel Fiol, va dictar una sentència el juliol passat que desestimava la demanda de Matthias Kühn, un fort revés per a la seva empresa que aleshores ja es trobava en concurs de creditors.

El magistrat afirma en la seva sentència que l’Ajuntament no podia modificar el planejament urbanístic a petició de Matthias Kühn com a conseqüència de l’entrada en vigor d’una moratoròria urbanística i una posterior nova Llei del Sòl, motiu pel qual avala la inacció municipal.

A partir d’aquesta argumentació, la sala va desestimar la demanda i ordena el seu arxiu provisional que ara ja ha passat a ser definitiu. Amb la resolució judicial, Sóller es lleva del damunt la pesada llosa d’una petició d’indemnització que podria haver estat de cent milions d’euros.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a