Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 25 d'abril de 2019   |   13:44
 
Enquesta  
S’hauria de prohibir la cursa cicloturista Mallorca 312?


No
 
Les obres de restauració del teatre podrien no dur-se a terme.
14/09/2018 | 08:53
El Defensora penja d’un fil
J.M.

El que havia de ser el projecte estrella de la legislatura està en la corda fluixa. Tant és així que a dia d’avui no està gens clar que l’Ajuntament compti amb el finançament necessari per a la seva execució, un fet que durant aquesta setmana ha disparat totes les alarmes de l’equip de govern del pacte de progrés que intenta que la rehabilitació del teatre Defensora Sollerense no acabi per naufragar. Ara per ara la situació es presenta molt complicada des del punt de vista econòmic.

El per què s’ha arribat a aquesta situació és una pregunta que ningú del pacte li ha volgut donar una resposta clara.

El quid de la qüestió es troba en el finançament. L’Ajuntament havia previst rehabilitar el teatre amb els recursos procedents del superàvit municipal que es va obtenir durant l’any 2017. D’acord amb un Reial Decret Llei que marca el camí com s’han de finançar les denominades inversions sostenibles que es paguen amb el superàvit, el municipi contemplava aportar els 950.000 euros que havia previst dedicar al Defensora.

Però, sense que ningú del pacte no hagi pogut donar una explicació, l’Ajuntament ha deixat passar el temps fins al setembre, quan els nervis s’han apoderat de tècnics i polítics. El pacte ha entrat en pànic després de corroborar que les inversions sostenibles tenen data de caducitat. Les obres que es financen per aquesta via han d’estar licitades i adjudicades abans del 31 de desembre de 2018.

Si aquests condicionants s’estrapolen al projecte del Defensora, resulta materialment impossible que en tres mesos l’Ajuntament liciti i doni per acabades les obres de remodelació del teatre. Els tècnics dubten que la calendarització dels tràmits administratius puguin fer-se a temps perquè la licitació s’ha de publicar al Diari Oficial de la Unió Europea.

Una de les qüestions que han conduït a aquesta situació tampoc no ha tengut resposta municipal convincent. Si el decret que permet desplegar les inversions sostenibles es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el passat 24 de març, fins la primera setmana de setembre el pacte no ha posat en marxa la maquinària perquè l’expedient de licitació de les obres del teatre començin a rodar. A simple vista la reacció de l’Ajuntament sembla que arriba tard i deixa en la incertesa el futur de la rehabilitació del Defensora Sollerense.

Maniobres a la desesperada

Davant una situació que pot deixar en entredit el que havia de ser el projecte estrella de la legislatura, dins l’Ajuntament s’han començat a succeir maniobres a la desesperada per intentar donar una solució al greu problema que s’ha produït per haver deixat passar els mesos sense haver iniciat res. S’han succeït les reunions a nivell polític i tècnic per trobar una sortida, que a hores d’ara no s’ha trobat.

Així, el pacte i tècnics municipals han mantengut reunions per desencallar les inversions sostenibles; avui mateix n’hi ha una altra. Cal tenir en compte que dins aquest paquet no tan sols es preveu pagar la rehabilitació del Defensora. El pacte havia previst realitzar altres actuacions que es troben en la mateixa situació degut en la tardança en la reacció de l’Ajuntament, fet al que no han pogut donar explicacions els regidors del pacte. El Defensora ha de ser el colofó a la legislatura del pacte.

Per altre costat, el batle, un regidor i un tècnic es desplaçaren a Palma dimarts per intentar que la Conselleria de Turisme (que paga l’altra part de la rehabilitació, 500.000 euros) mantengui el seu compromís en el cas que l’Ajuntament es vegi en la necessitat de fragmentar la reforma del Defensora en diversos projectes més petits. El compromís està en estudi per part dels serveis tècnics i jurídics tant de la conselleria com del propi Ajuntament. Per altra banda, Jaume Servera analitza com ho fan altres municipis com Llucmajor per intentar seguir la mateixa via.

La possibilitat que l’obra pugui quedar-se en un projecte sense finançament no sols ha fet sonar les alarmes. En el si del pacte de govern s’ha obert un altre front entre Més i PSOE. Els nacionalistes duen patrimoni i els socialistes els diners.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a