Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 26 d'abril de 2024   |   20:19
 
Enquesta  
S’hauria de prohibir la celebració de la Mallorca 312 de ciclisme?


No
 
Representants dels organismes implicats
21/05/2018 | 16:01
Més seguretat a la muntanya
saveu.cat

El Torrent de Pareis, el Torrent de Mortitx i el Puig Massanella són tres dels punts de muntanya més transitats i conflictius de Mallorca. Cada any en aquests tres indrets es produeixen una gran quantitat de rescats, un fet que ha portat a la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern a instal·lar un total de 13 senyals orientatius per tal d’evitar que els excursionistes es perdin i generin un risc per a ells mateixos i per als serveis de rescat que han d’actuar a la zona en cas d’incidència.
 
Les tres zones senyalitzades són indrets molt escarpats i amb una orografia complicada. Fins ara, era molt fàcil desorientar-se i provocar situacions de greu perill. Concretament, l’any passat es varen produir un total de 29 assistències i accidents en aquests tres indrets.
 
Punts senyalitzats 

Tots els senyals instal·lats estan numerats i georeferenciats, i tota la informació ja s’ha incorporat a la plataforma tecnològica del SEIB 112, fet que contribuirà a facilitar, en cas d’incident, la localització dels excursionistes i el seu posterior rescat. Tal i com ha comentat la consellera Catalina Cladera a la presentació d’avui a Escorca a la senyalització col·locada a l’entrada del torrent de Mortitx: “des d’Emergències i l’112 vetllam per la seguretat de tothom que vulgui gaudir de la natura, tot i així, s’ha de ser molt prudent a la muntanya”.
 
Al Torrent de Pareis, on es van produir un total de 21 accidents durant el 2017, s’han instal·lat tres senyals; al Torrent de Mortitx s’han instal·lat cinc cartells i al Puig Massanella s’han col·locat uns altres cinc en els punts on els senderistes es desorienten més. Concretament, l’any passat es van produir vuit accidents en aquest indret. Aquest 2018 ja portam un total quatre accidents i quatre desapareguts en aquests tres indrets.
 
Aquest projecte, que s’ampliarà a altres zones de muntanya en una segona fase, ha tengut un cost de 19.435,82€ i ha comptat amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, del GREIM de la Guàrdia Civil i del Grup de Rescat en Muntanya dels Bombers de Mallorca.
 
Així mateix, cal recordar que l’112 compta amb una aplicació gratuïta que en situació d’emergència permet comunicar-se directament amb el Centre d’Emergències 112 i enviar les coordenades GPS del lloc exacte on es troba. És una aplicació molt útil per a senderistes, especialment en zones amb referències geogràfiques escasses o de difícil accés. En cas d'accident o d’extraviament només cal prémer l'aplicació i el botó d'emergència. Si el telèfon té activat el GPS, aquest envia automàticament les coordenades a l’112. Quan l'operador de l’112 rep la telefonada ja en coneix la localització exacta. L'aplicació ofereix la possibilitat d'enviar una fotografia de l'incident si així ho demana l’112. L'aplicació està disponible per Android i iOS.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a